Pin It

Trender för pyssel och DIY från CreativeWorld 2019

Trender för pyssel och DIY från CreativeWorld 2019

I slutet av januari hade jag nöjet att få besöka Creativeworld på Messe Frankfurt. Creativeworld är världens största pysselmässa och här samlas utställare från hela världen för att visa sina produkter inom skapande, pyssel och DIY.

Här kan man frossa i garn, penslar, pennor, färger, leror, pärlor, scrapbookingmaterial, papper, lim, träprodukter och mycket annat. En härlig sak med en global mässa är hur olika material används på olika sätt i olika kulturer, och man får se inspiration och trender som inte hunnit letat sig till Sverige ännu.

Hela mässan är som ett enda stort inspirationsmekka och det är också här man kan se vilka pysseltrenderna för 2019 kommer bli.

Pysseltrender 2019

Årets mässa hade tre olika trendindriktnigar; cosy site, natural location och happy place. Årets trender har alla ett tydligt hem- och inredningsfokus och därför hade årets mässa huvudrubrik ”Welcome friends”.

Cosy site

Rottingstol från pysseltrenden cosy site på Creative world

Att skapa sin egna personliga stil i sitt hem är något som länge varit populärt inom pyssel- och DIY-världen. Istället för att köpa nya produkter tills sitt hem skapar man sin egna inredning och det kan vara allt ifrån till att bygga en egen sänggavel till att göra sina egna vaser.

Några exempel från cosy site-trenden inbegriper att skapa ett mysigt hem med inredningsdetaljer som är gjorda av tjocka sköna ullgarner, göra remake-produkter som till exempel gamla vaser som får en ny skön look genom färgdoppning eller ge gamla vaser från loppis en helt ny form genom att modellera nya former med gipsbindor runt den gamla vasen, göra inredningsdetaljer i makramé av olika garner eller ge gamla rottingmöbler en helt ny look genom att väva in tjockt ullgarn i möblerna. Här används återbrukade material, ljusa färger, naturmaterial och tjocka ullgarner allt för att skapa ett hem med en mysig känsla och personlig look.

Natural location

Starka, naturtrogna och äkta material används i den natural locationtrenden. Här visas vanliga bruksting och de enkla sakerna i vardagen upp från sin mest vackra och konstnärliga sida. Den alltid populära känslan av `handgjort` förmedlas med materialval som keramik, sten, betong, linne och trä. Oregelbundenheter, skiftningar och ojämnheter i ytfinish är vanliga inslag. Färgvalen går i toner från mörka blå nyanser, via rödbruna och vinröda färger till ockra och bränd orange.

trendutställning natural location Messe Frankfurt

I den här trenden tar man det man har hemma, man broderar nya detaljer på gamla linneservetter man lagar gammalt trasigt porslin med kintsugitekniken man gör vackra dukar och kuddar av gamla jeans och sashikostygn. Här är det inte perfektion som är det viktiga utan man är mer ute efter den handgjorda och unika looken.

Kintsugi

Kinsugi utställning natural location Messe Frankfurt

Kintsugitekniken är gammal och har sitt ursprung från Japan. Tekniken går ut på att man lagar gammalt trasigt porslin med guld och lack, på detta sätt får man ett föremål med egen design med en egen unik historia. Detta är också ett sätt att ta tillvara på sitt trasiga porslin istället för att slänga det och ge det flera års längre livstid. Denna metod känns verkligen som den ligger i tiden då man har börjat tänka mer miljövänligt, vilket också syns tydligt på natural location trenden sig.

Sashiko

Sashiko är också en teknik med sitt ursprung från Japan. Sashiko betyder ”små stygn” och är en gammal broderiteknik som är över 1000 år gammal. Förr i tiden lagade gamla brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina trasiga blåkläder i sashiko. Sashikotekniken går ut på att man syr fast( tråcklar) en ny lapp för hand med dekorativa stygn som upprepar sig.  Stygnen skapar vackra mönster samtidigt som lagningen blir både stark och värmande. Det är en perfekt teknik att laga barnens jeans eller skapa nya vackra inredningsdetaljer gjorda av slitna jeans och små vita stygn som bildar vackra mönster. Detta är också en bra teknik för den som vill vara miljövänlig och snäll mot vår planet.

Happy place

Happy place pysseltrendutställning Messe Frankfurt 2019

Happy place trenden är färggrann och lekfull. Här används starka färger som orange, röd, rosa rosa, neon, grön och gul med mönster som prickar, ränder och fyrkantiga figurer. Allt för att förhöja humöret och gå från melanonsikt till fest.

Här får gammalt porslin en helt ny look med hjälp av färgschema form, roliga festdekorationer görs av pompoms och bordet dekoreras med söta handsydda tårtor och busiga tårtfat gjorda av porslin och vimplar. Alla detaljer är lekfyllda och glada och inom den här trenden passar allt från graffiti till pouring in.

Pouring

Pouring är en teknik som verkligen är stor på mässan både när man ser vad utställarna har med sig och tar sig en tur på mässans trendavdelning.

Pouring är en teknik för dig som gillar färg. Pouring betyder hälla och det är också exakt det man gör när man gör denna teknik. Man blandar helt enkelt in en speciell pouringvätska med färg och sedan häller man färgen på ytan man ska färgsätta. Det finns ett gäng med färg och pouring vätska på marknaden och fler kommer 2019.

Creative world Messe Frankfurt 2019 pouring

Tekniken pouring visas mest på canvas, men man kan använda den på massa olika material som krukor och träsaker eller varför inte ett helt bord.

Sammanfattningsvis kan man säga att årets trender handlar om att skapa ett personligt hem där allt från hemmamys till födelsekalas ska få ta plats och hända. Man skapar personliga ting och sätter en unik känsla på hemmets inredning och funktioner med hjälp av återbruk och upcycling, med fokus på att sätta sin egen prägel på sitt hem. Här tar man tillvara på gamla tekniker för att vackert återbruka gamla ting eller på ett busigt och kreativt sätt ge gamla saker ett nytt liv med hjälp av färg och form. Genom kreativitet och olika pyssel- och DIY- tekniker tar du tillvara på gamla saker och förlänger deras livslängd och ger dom en ny funktion i hemmet . Plötsligt har tingen gått från något gammalt till något modernt, eller något ofunktionellt till något funktionellt och det är endast fantasin som sätter gränserna.

Jag måste säga att detta återbrukstänkande känns modernt – så rätt för 2019 – och jag hoppas att återbruks- och upcyclingtänket är här för att stanna. Detta är nämligen ett perfekt sätt att skapa ett personligt hem med unika ting och samtidigt vara både mer vänlig mot plånboken och miljön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.